Εκτύπωση

Φουντούκια Ψημένα 250gr

3,25 €
Περιγραφή

Η κατανάλωση φουντουκιού σε καθημερινή βάση αποτελεί σημαντικό συστατικό για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. 
Τα φουντούκια είναι  πλούσια σε βιταμίνη Ε καθώς και σε βιταμίνη Β1, Β2 και Β6. 
Από όλους τους ξηρούς καρπούς θεωρούνται τα πλέον ευεργετικά για την καλή υγεία της καρδιάς.
Καθώς είναι πολύ καλή πηγή μαγγανίου αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές. 
(10 φουντούκια =88 θερμίδες*)

Κατανάλωση φουντουκιών : Η ημερήσια προσθήκη περίπου 70 g φουντουκιών στο διαιτολόγιο επί 30 ημέρες οδήγησε σε μείωση της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν επίσης όταν έγινε μερική αντικατάσταση υδατανθράκων της δίαιτας από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (συμπεριλαμβανομένων αυτών που λαμβάνονται από το φουντούκι), για 30 ημέρες σε άτομα με διαβήτη . Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στην αντιοξειδωτική δράση στο αίμα, κατά την προσθήκη 70 g φουντουκιών ημερησίως . Στα ζώα, η κατανάλωση φουντουκελαίου, μείωσε την οξείδωση των λιπιδίων στο αίμα, χωρίς όμως να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης , όπως παρατηρήθηκε προηγουμένως σε ανθρώπους. Υπενθυμίζουμε ότι η οξείδωση των λιπιδίων είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται σε αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί και απαιτούνται επιπλέον έρευνες. Η δράση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων του φουντουκελαίου, σε συνδυασμό με την και υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα του , είναι πιθανές εξηγήσεις.

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις οι οποίες μειώνουν τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Πρόκειται για ιδιαίτερα δραστικά μόρια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου, ορισμένων μορφών καρκίνων και άλλων ασθενειών, που συνδέονται με το γήρας . Τα αντιοξειδωτικά του φουντουκιού βρίσκονται μέσα στο κυρίως σώμα του ξηρού καρπού, αλλά βρίσκουμε επίσης αξιόλογες ποσότητες στο λεπτό καφετί υμένα (φλοιό) που τα περιβάλλει . Ως προς την συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά τους, τα φουντούκια κατατάσσονται στην τρίτη θέση μεταξύ των ξηρών καρπών και των ελαιούχων σπόρων , μετά από τα καρύδια και τα πεκάν . Τα φουντούκια περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, μεταξύ των οποίων ταννίνες , φαινολικά οξέα , φλαβονοειδείς ενώσεις καθώς και βιταμίνη Ε.

Φυτοστερόλες : Οι φυτοστερόλες είναι ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά και οι οποίες έχουν δομή παρόμοια με αυτήν της χοληστερόλης. Πολλές επιστημονικές έρευνες καθώς και μια μετα-ανάλυση από 41 κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η καθημερινή πρόσληψη 2 g φυτοστερολών μειώνει κατά 10% το ποσοστό της LDL («κακής») χοληστερόλης . Οι φυτοστερόλες βρίσκονται στο έλαιο των ξηρών καρπών, σε διαφορετικές ποσότητες. το Τα φουντουκιά περιέχουν λιγότερες φυτοστερόλες από άλλους ξηρούς καρπούς. Τα 30 g περιέχουν 36 mg φυτοστερολών. Παρ’ όλα αυτά το αναφέρουμε γιατί οι ενώσεις αυτές είναι σημαντικές για την υγεία της καρδιάς. Βέβαια, είναι αδύνατο να επιτευχθεί η πρόσληψη των 2g φυτοστερολών την ημέρα από την διατροφή. Για τον λόγο αυτό κυκλοφορούν στο εμπόριο προϊόντα με προσθήκη φυτοστερολών (μαργαρίνη, γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ). Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική & σωστή κατανάλωση αυτών των προϊόντων μειώνει την κακή (LDL) χοληστερόλη και την ολική χοληστερόλη. Τα φουντούκια είναι πολύ πλούσια σε ενέργεια, αλλά παράλληλα περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Τα 100 γρ φουντούκια παρέχουν 628 θερμίδες. Είναι πλούσια σε μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως είναι το ελαϊκό, καθώς και σε απαραίτητα λιπαρά οξέα , όπως είναι λινελαϊκό οξύ που είναι χρήσιμα για την υγεία της καρδιάς. Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε μόνο - ακόρεστα λιπαρά οξέα, βοηθά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων, ευνοώντας το υγιές προφίλ των λιπιδίων του αίματος

• Τα φουντούκια είναι πλούσια σε διαιτητικές φυτικές ίνες, που όπως έχει φανεί , μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών χρονίων νοσημάτων (καρδιαγγειακά, καρκίνος του παχέος εντέρου κλπ)

• Τα φουντούκια περιέχουν φυλλικό οξύ ( 100 g φρέσκα φουντούκια περιέχουν 113μg). Το φυλλικό οξύ είναι μια σημαντική βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β, που βοηθά στην πρόληψη της μεγαλοβλαστικής αναιμίας και , συμβάλλει στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα των εμβρύων. Περιέχουν και άλλες σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ και πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6).

• Περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε. Περιέχουν περίπου 15 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια (100% της ΣΗΠ). Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό διαλυτό σε λιπαρά, που απαιτείται για τη διατήρηση της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης των βλεννογόνων μεμβρανών και του δέρματος προστατεύοντας από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

• Περιέχουν επίσης, πολλά χρήσιμα μέταλλα, όπως μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο χαλκός και το μαγγάνιο είναι σημαντικοί συν-παράγοντες του αντι-οξειδωτικού ένζυμου, δισμουτάση του υπεροξειδίου. Ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της μικροκυτταρικής αναιμίας. Το μαγνήσιο και ο φώσφορος είναι σημαντικά συστατικά για τον μεταβολισμού των οστών

• Το φουντουκέλαιο έχει άρωμα καρυδιού και διαθέτει εξαιρετικές στυπτικές ιδιότητες. Βοηθά στην προστασία του δέρματος από την ξηρότητα. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και ως "φορέας ή λάδι βάσης" σε παραδοσιακά φάρμακα σε θεραπείες μασάζ, στην αρωματοθεραπεία, στη φαρμακευτική και στην καλλυντική βιομηχανία.

Μέση διαθρεπτική ανάλυση 100g Φουντουκιών (Corylus avellana)

Θρεπτικό συστατικό

Τιμή

% ΣΗΠ

Ενέργεια

628 Kcal

31%

Υδατάνθρακες

16.7 g

13%

Πρωτείνες

14.95g

26.5%

Ολικά λιπίδια

60.75 g

202%

Χοληστερόλη

0 mg

0%

Διαιτητικές ίνες

9.7 g

25.5%

Βιταμίνες

Φυλλικό οξύ

113 µg

28%

Νιασίνη

1.8 mg

11%

Παντοθενικό οξύ

0.918 mg

18%

Πυριδοξίνη

0.563 mg

43%

Ριβοφλαβίνη

0.113 mg

9%

Θειαμίνη

0.643 mg

53.5%

Βιταμίνη A

20 IU

<1%

Βιταμίνη C

6.3 mg

10.5%

Βιταμίνη E

15 mg

100%

Βιταμίνη K

14.2 µg

12%

Ηλεκτρολύτες

Νάτριο

0 mg

0%

Κάλιο

680 mg

14%

Μέταλλα

Ασβέστιο

114 mg

11%

Χαλκός

1.725 mg

192%

Σίδηρος

4.7 mg

59%

Μαγνήσιο

163 mg

41%

Μαγγάνιο

6.17 mg

268%

Φώσφορος

290 mg

41%

Ψευδάργυρος

2.45 mg

22%

Φυτοχημικά

α-Καροτένιο

3 µg

--

ß-Καροτένιο

11 µg

--

Λουτείνη - Ζεαξανθίνη

92 µg

--

Τα φουντούκια αποδίδουν περίπου 175 θερμίδες ανά χούφτα και περιέχουν σημαντική ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, συστατικό απαραίτητο για αντιοξειδωτικές διεργασίες του οργανισμού. Επιπρόσθετα, η περιεκτικότητα των φουντουκιών σε χοληστερόλη είναι πολύ μικρή. Συμπερασματικά, οι ξηροί καρποί φαίνονται να έχουν σημαντική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό κατά των ελευθέρων ριζών οξυγόνου. Πολλές μελέτες αρχίζουν να φανερώνουν μια προστατευτική δράση μικρής καθημερινής πρόσληψης ξηρών καρπών (30 γρ.) κατά της υπερχοληστερολαιμίας και της αθηροσκλήρωσης. Καταναλώνουμε λοιπόν ξηρούς καρπούς 3-4 φορές την εβδομάδα σαν ενδιάμεσο γεύμα-σνακ σε ποσότητα ίση με περίπου 30 γρ. στα πλαίσια μιας προσεγμένης, υγιεινής διατροφής. Προσοχή στο ακατάσχετο τσιμπολόγημα ξηρών καρπών, που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική προσλήψη θερμίδων.

Ανά 30 γρ.

 

Φιστίκια

Αμύγδαλα

Κάσιους

Φουντούκια

Καρύδια

Θερμίδες

 

160

160

160

178

183

Διατροφική αξία

Λιπαρά

13 γρ.

14 γρ.

13 γρ.

17 γρ.

18 γρ.

 

Πρωτεΐνες

6 γρ.

6 γρ.

5 γρ.

3 γρ.

4 γρ.

 

Υδατάνθρακες

8 γρ.

6 γρ.

9 γρ.

5 γρ.

4 γρ.

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και ασβέστιο και είναι ιδανικά για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Τα κάσιους είναι πλούσια σε χαλκό, μέταλλο που ωφελεί το νευρικό σύστημα, τα οστά και το ανοσοποιητικό. Τα φουντούκια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε, χαλκό και μαγγάνιο. Τα καρύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν τη συσσώρευση υπολειμμάτων στις αρτηρίες.